Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 Laboratóriumi vizsgálatok

 

Szűréskor vagy betegségek gyanúja esetén vérvételre van szükség. A vizsgálatot nyugalmi körülmények között végzik, dohányzást, alkoholfogyasztást és fizikai aktivitást mellőze a vérvétel előtt.

Vérvételkor a pácienst leültetik egy székre, a kart szabaddá kell tenni. A felkart egy gumiszalaggal elszorítják, ettől a gyűjtőerekben (vénákban) megszűnik a véráramlás, azok megtelnek vérrel, faluk kitágul, könnyebben szúrhatók. Arra is kérhetik az embert, hogy többször egymás után szorítsa ökölbe a kezét. Ezáltal több vér áramlik a karjába, a vénái jobban telítődnek. Általában a könyökhajlatban vagy a kézháton futó gyűjtőerek egyikét szúrják meg. A szúrás helyén lévő bőrfelületet lefertőtlenítik. Egyszer-használatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel vagy speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel leszívják a kellő mennyiségű vért. Ezt követően megkérik, hogy nyissa ki lassan az öklét, felengedik a felkarjára felhelyezett gumiszalagot, és a tűt kihúzzák a vénából. A szúrás helyét leragasztják, és arra kérik, hogy pár percig nyomja a kötést a szúrás helyére, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés.

A levett vért a laboratóriumban automata készülék vizsgálja. Ha valaki vérzékenységben szenved, vagy véralvadásgátló gyógyszert szed (pl. Syncumar), a vérvétel előtt feltétlenül közölje ezt orvosával. Ilyenkor a szokottnál erősebb, hosszabb ideig tartó vérzés léphet fel. A vérvételt követően perceken át türelmesen nyomnia kell a gézt vagy papírvattát a szúrás helyére, így kisebb a bőralatti bevérzés kialakulásának esélye. A vérkép nagyon gyorsan képes változni, órák, napok alatt jelentős eltérés észlelhető benne. Vérzés, véraláfutás, gyulladás kialakulása a szúrás helyén.

Szédülés vagy ájulás a vérvételt követően. A vérvételhez szükséges tűszúrás az egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár.

A normálértékek a mértékegységek, illetve az intézményben elfogadott határértékek szerint változhatnak, azonban a leleten a mért érték mellett rendszerint feltüntetik. A laboratóriumi eredményeit a kezelőorvosa fogja kiértékelni.


Középsugaras vizelet gyűjtése nőknél
A mintavétel előtt kérjük meg, hogy mosson kezet! Távolítsa el a mintavételi edény tetejét, és nyisson ki egy csomag törlőkendőt! Nyissa szét a nagyajkakat, és a mintavétel alatt mindvégig tartsa nyitva! A húgycsőnyílást törlőkendő használatával egy elölről hátrafelé irányuló mozdulattal tisztítsa meg!

Ezt egy másik törlőkendővel ismételje meg! A nagyajkakat tartsa nyitva, és kezdjen vizelni!

A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem ruhával, sem a végtagokkal, sem a genitáliákkal ne érintkezzen.

Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be a vizelést! Mossa meg a kezét, zárja az edényt, majd a külsejét törölje meg!

Vizeletgyűjtés  férfiaknál
Húzza hátra a fitymát (ha rendelkezik vele), és tegye láthatóvá a húgycsőnyílást!

Körkörös mozdulatokat téve törlőkendővel tisztítsa meg a húgycsőnyílást!

Kezdjen el vizelni!

A mintagyűjtő edényt tegye a vizelet útjába úgy, hogy közben ügyeljen arra, hogy az sem a ruhával, sem a genitáliákkal nem érintkezik.

Töltse az edényt félig, majd vegye el azt a vizelet útjából, és fejezze be vizelést. Mossa meg a kezét, zárja az edényt, majd a külsejét törölje meg!

 

Ide kattintva tájékozódhat a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrumban végzett egészségügyi szolgáltatások laborvizsgálati árairól»