Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 Stroke Prevenciós Ambulancia

A stroke, vagy szélütés, gutaütés napjaink egyik leggyakoribb betegsége.

A stroke az agyi erek elzáródása következtében (mely lehet átmeneti vagy végleges) kialakuló agylágyulás következménye. Ennek lényege, hogy az elzáródott érterület által ellátott agyrész károsodik, ezáltal kiesik funkciója, pl. a beteg nem tudja mozgatni valamelyik oldali végtagját, nem tud beszélni vagy rosszul beszél.

Ezen 3 kérésre adott reakciók alapján lehet stroke-ra gyanakodik: Mosolyogjon! Emelje fel a karjait! Mondjon egy egyszerű mondatot!

A stroke, vagyis agyi infarctus hasonló a szívinfarctushoz, hiszen mindkettő érelzáródás következtében alakul ki, ezáltal rizikótényezőik is hasonlóak: magasvérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszintek, dohányzás, érszűkület, szívritmuszavar.

A stroke kivizsgálásában fontos szerepet játszik a részletes anamnézis, belgyógyászati és neurológiai vizsgálat.

A stroke kivizsgálásához hozzátartozik vérvétel (ionok, vese- és májfunkció, glükóz, lipidek, vérkép, TSH), koponya CT nagy MR vizsgálat, nyaki ér ultrahang vizsgálat, kardiológiai vizsgálat, szív UH. Minden esetben javasolt kardiológiai vizsgálat, szükség szerint Holter vizsgálat végzése.

Fiatal betegek esetében ritka kórokokat is keresünk, thrombophyliai, immunológiai vizsgálatok lehetnek szükségesek.

A stroke megelőzésében a fenti rizikófaktorok kezelése mellett fontos szerepet játszik az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a táplálkozás.

 

drhorvath.jpg

Dr. Horváth Rita
Bemutatkozás