Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 Vastagbéldaganat szűrés


A vastagbélszűrés célja a vastagbélrák gyakoriságának és a vastagbélrák miatt bekövetkező halálesetek számának a mérséklése a tüneteket és panaszokat még nem okozó, tehát korai vastagbélrákok és a vastagbél mirigyes polipusainak felismerése és korai kezelése útján.


A vasgtagbél mirigyes polipjainak eltávolítása mintegy kihúzza a talajt a rák keletkezése alól, ily módon a vastagbélrák kialakulásának a megelőzését is szolgálja.


A daganatok és a polipok felfedezése, azaz a szűrés szempontjából fontos, hogy azok a vastagbél melyik szakaszán helyezkednek el. A lakosságszűrés esetében, a nagyszámú tünet- és panaszmentes személyen alkalmazott szűrővizsgálati módszertől nemcsak az várható el, hogy alkalmas legyen a keresett elváltozások kimutatására és egyszerűen elvégezhető legyen, hanem az is követelmény, hogy a vizsgált személy számára ne okozzon fájdalmat, sőt kellemetlenséget is csak a lehető legkisebb mértékben. Csak így várható el, hogy a felkínált szűrővizsgálatot a magukat egészségesnek megélő emberek elfogadják.

 

  • A rectalis digitális vizsgálat a legegyszerűbb, hagyományos módszer. Abból áll, hogy az orvos a végbélbe felvezetett gumikesztyűs ujjával körültapintja a végbél falát. Fogyatékossága, hogy csak a végbélgyűrűtől 7-10 cm távolságon belül elhelyezkedő polipok és daganatok az összes daganatok mintegy 40%-a - vehető így észre, a vastagbél magasabb szakaszain elhelyezkedők viszont nem.
  • A rejtett vér kimutatása a székletből vett mintából egyszerű, viszonylag olcsó szűrővizsgálati módszer.
  • Az ún. endoscopos módszerek alkalmasak a vastagbél magasabb szakaszaiban elhelyezkedő polipok és rákok felismerésére is. Az erre a célra szerkesztett, világítással ellátott optikai eszközöket felvezetik a végbélen át a vastagbélbe; segítségükkel láthatóvá válik a vastagbél nyálkahártyája, sőt, ha polipokat találnak, azokat a szem ellenőrzése mellett el lehet távolítani, vagy a daganatból mintát lehet kicsípni szövettani diagnózis céljára. A napjainkban használt vékony, hajlékony eszköz, a szigmoidoszkóp már 60 cm-re vezethető fel, így a vastagbél daganatinak már mintegy 60-70%-át elérhetővé és láthatóvá teszi. Létezik kapszulás endoszkópos vizsgálati módszer is.


Forduljon bizalommal szakorvosainkhoz!