Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

  


Ultrahang vizsgálatok

 

Hasi, kismedencei ultrahang vizsgálatot hasi és alhasi panaszok esetén javasoljuk. Lágyrész ultrahang vizsgálatot nyaki és egyéb lágyrész elváltozás gyanújakor, pl. pajzsmirigy, nyirokcsomók, stb. megítélésére. Erek Doppler ultrahang vizsgálatát dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, érelmeszesedés, stb. esetén.
Ultrahang vizsgálat bármely korban végezhető. 50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolt rendszeres hasi-kismedencei UH és a nyaki erek ultrahang vizsgálata. UH – vizsgálat 1-2 évenként (általános állapottól és rizikófaktoroktól függően), illetve panasz vagy a kontrollvizsgálatok igénye szerint ajánlott. Az ultrahangnak biológiailag káros hatása nincs.

Hasi-kismedencei vizsgálat

A hasi-kismedencei ultrahang vizsgálatok fekvő testhelyzetben történnek, kontakt gél használatával. Ez bőrbarát, vízoldékony, zsírt nem tartalmazó anyag, amely a vizsgálat után letörölhető. Egyes szervek jobb vizsgálhatósága érdekében a betegnek rövid időre vissza kell tartani a lélegzetét, illetve mindkét oldalára el kell fordulni. Az UH – vizsgálat mozdulatlanságot igényel.


Mit tegyen vizsgálat előtt?


Hasi UH vizsgálat előtt 6-8 órával már nem szabad enni, csak csapvíz ill. szénsavmentes ásványvíz fogyasztható. Kávé, tea, cukros üdítőital fogyasztása, dohányzás, rágógumizás a belek gázosságát illetve az epehólyag kiürülését okozza, ami a vizsgálat értékelhetőségét jelentősen csökkenti, ezért ezek fogyasztásától kérjük, tartózkodjon. Kismedencei UH vizsgálat tervezett időpontja előtt 1órával 1 liter folyadék fogyasztása és a vizelet visszatartása javasolt. A hasi ultrahang vizsgálat átlagosan 15-20 percig tart.


Ultrahang vizsgálat – Lágyrész/érrendszeri vizsgálat


A lágyrész és érrendszeri ultrahang vizsgálatok fekvő testhelyzetben történnek, kontakt gél használatával. Ez a kontakt gél bőrbarát, vízoldékony, zsírt nem tartalmazó anyag, amely a vizsgálat után nyom hátramaradása nélkül letörölhető. A végtagok UH – vizsgálatánál testhelyzet változtatás szükséges lehet.


Mit tegyen vizsgálat előtt?


A nyaki erek ultrahang vizsgálata előtt nyaklánc, a végtagok UH – vizsgálata előtt fásli, harisnya eltávolítását kérjük. A vizsgálat mozdulatlanságot igényel. A vizsgálat átlagosan 15-20 percig tart.


Emlő ultrahang


35 éves kor alatt az emlő vizsgálatára legalkalmasabb módszer mell ultrahang. 16 és 35 év között az emlő dús mirigyállománya és a magas sugárelnyelő képessége miatt nem a mammográfia a megfelelő vizsgálat az emlődaganatok kiszűrésére.

Ebben az életkorban ultrahang vizsgálat ajánlott. A nagy felbontású készülékek segítségével vizsgálhatók a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamata, továbbá a vizsgálat során - áttekintve a hónaljárkokat, a kulccsont feletti és alatti területet és a szegycsont környezetét - idejében felismerésre kerülhetnek a kóros nyirokcsomó megnagyobbodások is. Hogyha elváltozást észlelnek a mellben, az ultrahanggal magas arányban azonosítható, hogy folyadéktartalmú (ciszta) vagy szöveti szerkezetet mutat. A nagy feloldóképességű vizsgálófej segítségével megállapíthatóak a tejutak tágulatai, a mirigyállomány gyulladásos folyamatai is.

Amennyiben Ön 35-40 év felett van, az emlőultrahang nem elegendő a teljes képalkotáshoz, ebben az életkorban megalapozott orvosi véleményalkotáshoz mammográfiára van szükség, a mellrák szűréséhez nem elég az ultrahangos emlővizsgálat.

Csecsemő és gyermek ultrahang


A csecsemő szűrés optimális időpontja 6-8 hetes kor. Ekkor lehetőség van komplex, koponya, hasi és csípő vizsgálatokra a jelentősebb veleszületett rendellenességek, csípőficam kiszűrésére.


Koponya vizsgálata újszülött korban


A koponya vizsgálattal a nagykutacson keresztül vizsgálható az agyállomány egy része. Főképpen az agykamra tágulatokra (vízfejűségre), esetleges agyvérzésekre ad a szűrés információt, de néha fény derülhet érfejlődési rendellenességekre, cisztákra, melyek nem okoznak tüneteket, s felvetheti esetleges kontroll vagy más vizsgálat szükségességét.


Hasi ultrahang vizsgálat


A hasi vizsgálat a máj, lép, vesék fejlődési rendellenességeire ad információt, amikor még nem  okoznak tüneteket, s a kezelésük sokkal hatékonyabb. Vese tágulatok, máj ,lép ciszták, csecsemőkori reflux és gyomorzár szűkület , egyes bélbetegségek ( pl.csecsemőkori invaginatio-bélbetüremkedés-), hasi nyirokcsomók vizsgálatára, diagnosztizálására alkalmas.


Csípő ultrahang vizsgálat


A csípő ultrahang vizsgálat a legbiztosabb módja a csípőficam – akár csak enyhe gyanújeleinek – kiszűrésére. Ezt a vizsgálatot 6 hetes korban célszerű elvégezni, majd pedig megbeszélés szerinti kontroll szóba jön.


A betegségek kivizsgálása során a háziorvosnak, más szakorvosoknak ad segítséget az ultrahang szakrendelés. Gyakori gyermekkori hasfájás, hányás, vizelet problémák, fertőzések, táplálkozási problémák esetén fontos elvégezni a hasi ultrahang vizsgálatot. Csecsemőkori fejlődési és mozgászavaroknál az agy ultrahang vizsgálata adhat információt. Ezeken kívül lágyrész eltéréseket ( pl. duzzanatok, nyirokcsomó megnagyobbodás ), pajzsmirígy, egyéb izületek vizsgálatát  is végezzük.  Minden vizsgálatot előjegyzésre végzünk, kultúrált körülmények között, légkondicionált rendelőben.