Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 STD ambulancia

 

Mi az STD?

Az STD (Sexually Transmitted Diseases) a szexuális úton terjedő fertőző betegségek egy jellegzetes csoportját foglalja össze.

Gyakorlatilag a szexuális élet megkezdésétől szükséges a fertőzések szűrése, hiszen gyakoriságuk igen magas, azonban akut tünetképzésük igen szegényes. Az esetek 70-80%-ban tünetmentes fertőzések vezetnek a súlyos végkifejlethez. A körültekintően és tudatosan elvégzett nőgyógyászati vizsgálat alkalmas e fertőzések korai, tünetmentes fázisának felderítésére, így a hatékony kezelés időbeni megkezdésére. A leggyakoribb figyelemfelkeltő tünet a szeretkezéseket követő gyakori felfázás, ilyen tünet halmozódásakor érdemes orvoshoz fordulni. A vizsgálatra legalkalmasabb időszak vagy a tünetek alatt vagy a menstruációt követő első pár nap.

Vegyél részt évenkénti szűrésen, amennyiben:

 • Szexuálisan aktív életet élsz.
 • Új/több partnerrel tartasz fent szexuális kapcsolatot.
 • Óvszer használata nélkül szexuális kapcsolatba kerültél korábban.
 • Olyan férfi vagy, aki férfiakkal létesít szexuális kapcsolatot.


Ha nem kezeled, a tripper és a Chlamydia fertőzés akár meddőséghez is vezethet. Ezek a fertőzések jelentősen növelhetik más szexuális úton terjedő betegségek, például a HIV vírus fertőzésének kockázatát is.

A Tripper és a Chlamydia szűrése vizeletvizsgálatból áll, illetve férfiaknál a péniszből, nőknél pedig a méhből vehetnek kenetet. A szűrés azért fontos, mert amennyiben nincsenek jelei vagy tünetei, lehetséges, hogy nem is vagy tudatában annak, hogy megfertőződtél.
Az STD okai

A gyakori partnerváltás, a condom használat teljes vagy részleges (hüvelyi aktushoz igen, orális szexhez nem) hiánya, a szexuális szabadosság, és hiányos ismeretek játszanak szerepet terjedésében. A STD terjesztői leggyakrabban azok, akik még nincsenek tudatában a fertőzöttségüknek, de még szexuális kapcsolatban vannak partnereikkel. A fertőződéshez szoros testi kontaktus, nemi aktus szükséges.

A lappangási idő különböző, a néhány napos időtől évekig is eltarthat anélkül, hogy klinikai tüneteket okoznának. A magzat fertőződhet fertőzött anyától méhen belül, illetve a szülés során (pl. syphilis (vérbaj), gonorrhoea (tripper,kankó)], HIV-1, Cytomegalovírus (CMV), Hepatitis B (HBV, Chlamydia trachomatis D-K, HSV 2 és HSV 1, HPV, B csoportú Streptococcusok (Streptococcus agalactiae).


Javasolt szűrővizsgálatok


Vírusos fertőzések esetén:

 • Humán Immunodeficiencia vírus (HIV 1-2),
 • Hepatitis B (HBV),
 • Hepatitis C (HCV),
 • nemi szervi herpes (HSV 1-2),
 • HPV vírus.


Bakteriális fertőzések esetén:

 • syphilis (lues, vérbaj),
 • gonorrhoea (tripper, kankó),
 • chlamydia.


STD-t okozó fertőzések

 

Kérj HIV, HPV és hepatitis vizsgálatot, ha:

 • A tripper vagy Chlamydia-vizsgálat eredménye pozitív, ami növeli más STD-k meglétének kockázatát.
 • Legutóbbi teszted óta több partnerrel folytattál szexuális viszonyt.
 • Intravénás (IV) kábítószer használó vagy.
 • Olyan férfi vagy, aki férfiakkal létesít szexuális kapcsolatot.
 • Úgy érzed, valamilyen ok miatt veszélyeztetett vagy.


Az orvos vért vesz tőled, vagy pedig mintát vesz valamelyik nemi szervből annak kiderítésére, hogy fertőzött-e a páciens szifilisszel. A vérmintát HIV, hepatitis A, B és C vírusok kimutatása céljából vizsgálják.

Amennyiben mostanában kaptad meg a fertőzést, előfordulhat, hogy a HIV, szifilisz vagy hepatitisz vírusra végzett vizsgálat még negatív eredményeket hoz. A vizsgálat során a fertőzés hatására az immunrendszer által termelt antitesteket mutatják ki.

Mivel az immunrendszer bizonyos fertőzésekre hetekig nem ad választ, ajánlatos későbbi időpontban újra átesni egy szűrővizsgálaton. A hepatitis A és B elleni oltás megakadályozhatja ezeket a fertőzéseket.


Magánorvosi Centrumunkban nagy szakértelemmel rendelkező kollégák várják jelentkezésüket és állnak rendelkezésre, hogy segítsenek egészségük megóvása érdekében.

 

STD AMBULANCIA:

 

Dr. Árvai Mariann Dr. Katona Ildikó
Dr. Árvai Mariann

Dr. Katona Ildikó

melczerzsolt1.jpg Fazakas.jpg
Dr. Melczer Zsolt
Bemutatkozás
Dr. Fazakas Zsolt
Bemutatkozás