Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 Sérv Ambulancia

Sérvnek (hernia) általában a hasfal rétegei között előtüremkedő hasi szerveket, elsősorban a beleket, bélzsírt (csepleszt) tartalmazó hashártyatasakot nevezzük.

A sérvek rendszerint a hasfal leggyengébb, a hasüregi nyomásnak legkevésbé ellenálló pontjain alakulnak ki.

Férfiaknál a legesélyesebb a lágyékcsatorna, melyen keresztül a herékhez futó erek, idegek és egyéb képletek lépnek ki a hasüregből. Ezen a nyíláson keresztül kesztyűujjszerűen türemkedik be a hashártya vékony lemeze. Ezt a tasakot hívjuk sérvtömlőnek, a hasfalon kialakult nyílást sérvkapunak, a tömlőbe kerülő szerveket pedig sérvtartalomnak.

A lágyéksérvek mellett gyakran alakul még ki sérv a korábbi műtéti hegben (hegsérv), a köldökben (umbilicalis sérv), a köldök és a szegycsont között területen (epigastrialis sérv), ill. főleg nőknél combhajlatban (femoralis sérv).

Ennek eldöntése orvosi feladat!

Ezért hoztunk létre egy szakorvosi sérvambulanciát, ahol megítéljük a sérv meglétét, a sérv súlyosságát, ill. azzal kapcsolatos összes tényezőt.

Fontos kideríteni:

  • a kialakulás okát, pl. veleszületett vagy szerzett,
  • a fokozatát, súlyosságát
  • a lefolyását,
  • a szövődmények meglétét, ill. esetleges kialakulásának esélyét, illetve
  • a kezelés típusát.

Legtöbbször a sérveket sebészeti módszerekkel tudjuk gyógyítani. Ezeket a sebészeti kezelési módszereket is részletesen elmagyarázzuk a beteggel való találkozáskor.

A sebészeti módszerek között léteznek nyitott (hagyományos) és laparoscopos technikák. Az elsőnél a sérvet kívülről keressük fel, majd látjuk el, míg a laparoscopos technikával a hasüreg felől dolgozunk a sérven és oldjuk meg azt a kamerás rendszert felhasználva.

Manapság a sérvsebészet minimális rizikóval és szövődménnyel járó terület, így a betegek gyorsan és problémamentesen regenerálódnak a műtétből.

Dr. Regőczi Tamás  

Dr. Regőczi Tamás

Bemutatkozás

Rendelési idő:
P 15:00 - 18:00