Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 168 Óra Online - Óvatosan a napozással!

Érdemes átvizsgáltatni az anyajegyeket
Az utóbbi időben igencsak megnőtt az anyajegyek jelentősége – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus. A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa arra figyelmeztet: az ózonréteg vastagságának csökkenésével egyre több káros napsugár éri el a földet, ami hozzájárul a rosszindulatú anyajegyek kialakulásához.

hir-168-ovatosan.jpg

Ezért nagyon fontosak a rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálatok, amelyek során könnyen, még időben ki lehet szűrni, illetve meg lehet előzni a melanoma kialakulását. A vizsgálat során a szakorvos már ránézésre ki tudja szűrni a veszélyeztetettebbeket bőr-, szem- és hajszínük alapján.

A legjobban a világos szemű, világos bőrű, vörös hajú embereknek kell vigyázniuk magukra, de a 2-es kategóriába tartozó szőke hajúak, világos bőrűek és szeműek részéről sem árt az óvatosság. Azaz mindazok részéről, akik az első napozáskor biztosan leégnek, bármilyen rövid ideig tartózkodjanak is a napon.

– Az első szemrevételezés után tetőtől talpig alaposan átnézik a betegen lévő anyajegyeket – magyarázza dr. Nagy Éva. – Ilyenkor a sok apró anyajegy kevéssé érdekes, a 3-5 mm átmérőjű vagy annál nagyobb anyajegyekre figyelnek. Amennyiben sok ilyen van egy-egy páciensen, visszahívják dermatoszkópos vizsgálatra, amikor egy nagyítóval újra megvizsgálják. A nagy anyajegyek színe, nagysága, illetve széle alapján a szakember azonnal látja a rosszindulatúság jeleit. Egy anyajegy három kategóriába sorolható: normális, kicsit elváltozott, már rosszindulatú. Ha szükség van rá, azonnal eltávolíttatják, vagy csak figyelmeztetik a beteget, hogy fokozottan figyeljen a napozásra, a fényvédelemre.

A Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum szakorvosa felhívta a figyelmet, hogy a szoláriumnak ugyanolyan káros hatása lehet, mint a napozásnak. Amennyiben a fénykárosodás jelei már megmutatkoznak valakinek a bőrén, azt nem lehet visszafordítani. Már a heti egyszeri szolárium is ráncosodáshoz, pigmentfoltokhoz, a bőr kiszáradásához vezethet.

A fényvédelem is csak akkor tud hatékony lenni, ha a különböző krémeket helyesen használjuk. Egyrészt csakis a gyógyszertárakban vásárolt minőségi készítményekben lehet megbízni, másrészt a 30-as vagy ennél is magasabb faktorszámú krémek védenek a káros sugaraktól.

hir-168-ovatosan2.jpgA krémeket – amennyiben vízparton vagyunk – nem elég naponta egyszer felkenni, hanem a fürdés után meg kell ismételni, akkor is, ha azokra azt írták, hogy vízállóak. Ráadásul nem elég vékony rétegben felvinni: úgy kell számolni, hogy vízparti nyaraláskor egy 200 ml-es flakonnak egy átlagos magasságú és súlyú nő esetében egy hét alatt el kell fogynia. A szakember szerint a fehérebb bőrűek mindenképpen kenjék magukat. A kreol vagy barna bőrűek azonban inkább kora tavasztól fokozatosan szoktassák a bőrüket a naphoz.

 

A barnaság egyben védelmet is nyújt, nagyobbat, mint amikor helytelenül használják a fényvédő krémeket. A legnagyobb védelmet azonban továbbra is a megfelelő ruházat és a napszemüveg biztosítja. Ez utóbbiak közül is a kicsit drágábbakat válasszuk, amelyek valóban kiszűrik az UV-sugarakat.

Az orvosnő hangsúlyozta, hogy a napfénynek jótékony hatásai is vannak, például elengedhetetlen a D-vitamin-képzéshez, amelyre a szervezetnek szüksége van. Ez utóbbinak a jelentősége szintén felértékelődött, Magyarországon télen gyógyszer formájában pótolni kell. Ezenkívül nem elhanyagolható a hangulatjavító hatása sem, ezért természetesen nem kell elbújni a napfény elől, csak nagyon fontos a mértékletesség: 11-től délután 4-ig ne napozzunk, valamint megfelelően védekezzünk az erős napsugárzás ellen.

(Az eredeti cikk szakértőink segítségével a 168 Óra Online oldalán jelent meg.)