354097736991500

Prosztata gyulladás – ne legyen tabu téma!

Movember

Az egyik leggyakoribb urológiai panasz, amivel a férfiak felkeresik szakorvosukat az a prosztatagyulladás. Anatómiai elhelyezkedéséből adódóan jellegzetes tünetegyüttessel bír. – Az urológiai rendelésen megjelenő férfiak jelentős része kismedencei panaszokkal jelentkezik, amit prosztata problémaként, prosztatagyulladásként említenek, mely panaszok egy részét valóban a prosztata (dülmirigy) gyulladásos betegsége okozza – magyarázza Dr. Fazakas Zsolt főorvos, a Pesti és a Budai Magánorvosi Centrum urológusa. Időpontfoglalás

Milyen formái vannak a prosztatagyulladásnak?

  1. Akut prosztatagyulladás:

Magas lázzal, hidegrázással, levertséggel jár, az általános tünetek mellé pedig fájdalmas, égető, gyakori és sürgető vizelés társul. A vizeletben genny mutatható ki, időnként véres is lehet. Nem ritka a nehezített vizelés és a vizeletrekedés sem. A magömlés is lehet fájdalmas, az ejakulátum lehet véres vagy sárgás színű (gennyes). Sürgős ellátást, kezelést igényel. A fertőzést okozó baktériumok a vizelet és ejakulátum tenyésztéséből kimutathatók, az antibiotikumos kezelés indokolt. Szövődményes esetben kórházi ápolás is szükséges lehet.

  • Krónikus prosztatagyulladás:

A páciensek nagyobb része jelentkezik krónikus prosztatagyulladással. A panaszok szerteágazóak, színesek. Jellemző tünetek: gáttáji, alhasi, lágyéki, herék felé sugárzó tompa fájdalom, diszkomfort érzés, gyakori, sürgető vizelési inger, nehezített, szakaszos vizeletürítés, merevedési panaszok, libidó vesztés. A tünetegyüttes hónapok, vagy akár évek óta kínozza a pácienseket, számos vizsgálaton és kezelésen estek át, ennek ellenére a panaszok visszatérnek. Az életminőségüket hátrányosan érinti. Az esetek csak kis részében mutatható ki kórokozó. A fizikális és a képalkotó vizsgálatok sem adnak támpontot. Amennyiben baktérium igazolható, úgy jogos a krónikus prosztatagyulladás megnevezés, az antibiotikumos kezelés is jó eséllyel hatásos.

3. Kismedencei fájdalom szindróma:

– Tekintettel arra, hogy az esetek többségében nem igazolható bakteriális fertőzés (bár nem is zárható ki a prosztata anatómiai sajátosságai miatt), a kismedencei fájdalom szindróma bevezetése segítheti a probléma megértését és hatékony kezelését. A rendelésen jelentkezők döntő többségének is ez írja le a tünetegyüttesét. A prosztatán kívül más kismedencei urológiai szervek is érintettek (húgyhólyag, ondóhólyag, húgycső, here-mellékhere). Komplex módon a kismedence más egységei (végbél, medencefenék izomzata, ízületek) is érintettek, vagy akár okozói is lehetnek. A kivizsgálás során gondolni kell más szakterületeket érintő kórképekre is, így proktológiai, reumatológiai, neurológiai konzultáció is szükséges lehet. Az orvos-beteg viszonyt megterheli, hogy a kivizsgálás eredményei sorra nem igazolnak egyértelmű okot, a kezelés is elhúzódó és az eredmények sem azonnal jelentkeznek, illetve kezdeti javulás után gyakori a visszaesés. A hosszú távú antibiotikumos kezelés megítélése ellentmondásos, gyakoriak a kezelés komoly mellékhatásai. A terápiának a fókusza inkább a nem-szteroid gyulladáscsökkentőkön, vizeletürítést javító gyógyszereken és a gyógynövényi szereken van. A gyógyszeres kezelésen túl hangsúlyos az életmód váltása, a kiújulást megelőző tevékenységek megértése – teszi hozzá Fazakas Doktor.