SARS-COV2 vírus laborvizsgálatok

BEJELENTKEZÉS koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztre és gyorstesztre!

BEJELENTKEZÉS

A Budai Magánorvos Centrumban is elérhető az új koronavírus okozta fertőzés kimutatására szolgáló PCR és gyorsteszt vizsgálatok.

A SARS-CoV-2 a koronavírusok családjába tartozó vírus, mely súlyos, akut légzőszervi szindróma képében jelentkező betegséget okoz.

Az emberről-emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik.

A fertőzés lappangási ideje átlagosan 3-7 nap (maximum 14 nap). •

Tünetei:

 • láz
 • fáradékonyság és gyengeség
 • légzési nehézségek (súlyos tünet)
 • légszomj (súlyos tünet)
 • száraz köhögés
 • hasmenés
 • nyomásérzés, fájdalom a mellkasban (súlyos tünet)
 • fejfájás (ritkábban)
 • étvágytalanság
 • beszédképesség elvesztése, mozgásképtelenség (súlyos tünet)
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)
 • kötőhártya-gyulladás (ritkábban)
 • fájdalomérzet
 • szaglás/ízlelés elvesztése (ritkábban)
 • bőrkiütés, vagy elszíneződés a lábujjakon, ujjakon (ritkábban)

 

A legtöbb betegnél a fertőzés enyhe lázas betegség formájában nyilvánul meg, azonban elsősorban idős vagy krónikus betegségben szenvedőknél súlyos, akut légzési distressz szindróma (ARDS) is kialakulhat. • A betegség az esetek egy részében halállal végződik, korcsoportos bontás alapján a mortalitási valószínűség 0,2-14,8% között alakul a 10-80+ éves korosztályban. • A férfiak halálozási kockázata majdnem kétszerese a nőkének.

2020 februárjában a SARS-CoV-2 által okozott betegséget a WHO COVID-19-nek nevezte el

Koronavírus szűrése során használt tesztekről: két teszt típust használnak a leggyakrabban, melyek alapvetően különböznek, mást és máskor, más pontosággal mutatnak.

 

A tünetek fellépése után, a vírus direkt kimutathatóságát követően jelennek meg a vérben a fertőzésre adott immunválasz során a szervezetben képződő ellenanyagok:

 • először, a tünetek jelentkezése után kb. a 3-5. naptól a korai, az aktívan zajló fertőzésben képződő IgM-típusú ellenanyagok,
 • majd az 5-6. naptól elkezdődik a tartósabb védettséget kialakító IgG-típusú ellenanyagok képződése,
 • végül a tartós védettséget bizonyító IgG-ellenanyagok hosszútávú fennmaradása.

A fentiek alapján az ellenanyag-tesztek (szerológiák) a betegség nagyon korai kimutatásra nem alkalmasak, de a megfertőződéstől számított kb. 7-8. naptól már bizonyíthatják a zajló fertőzést.

 

 1. PCR teszt.A vírus genetikai anyagát kimutatja. A rövidítés a Polimeráz Chain Reaction, magyarul polimeráz-láncreakció kifejezésből származik. Ez a technológia forradalmasította a genetikai vizsgálatokat. Kis DNS (vagy RNS, mint a vírus) darabot fel tud szaporítani enzimek segítségével, és így már az analizálható. A PCR technikával speciális molekularis biológiai laborokban akár egyetlen példányban jelenlévő DNS darab is felsokszorozható. Bár a teszt drága, mégis ez ma az egyetlen megbízható  módszer a vírus fertőzés igazolására, mely leghamarabb kimutatja a fertőzést. mintát az orr- és garat nyálkahártyájából vesszük. Legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal vett mintából már kimutatható a vírus. Ez a pozitivitás mindaddig fennáll, ameddig a betegség tart. A vírus a gyógyulást követően eltűnik a nyálkahártyáról, így korábbi pozitív teszt esetén, 48 óra eltéréssel vett, két negatív eredmény gyógyulást jelent. Előfordulhat az is, hogy még a lappangási időben történt a mintavétel, ekkor a vírust még nem tudjuk kimutatni a levett mintából, ezért szükséges lehet a teszt megismétlése 48 órával később.
 2. Antigén gyorsteszt

A vírus antigén kimutatása a PCR-hez képest kisebb érzékenységű, viszont gyorsan (15 percen belül) megkapjuk a vizsgálati eredményt. A vírus fehérjéket (S-proteinjét) mutatja ki, az eredmény vagy pozitív, vagy negatív lehet. A mintavétel szintén orrból és/vagy garatból történik. A módszerrel vizsgált fehérjék (a vírus örökítőanyagával ellentétben) még nincsenek jelen a betegség nagyon korai stádiumában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet. Emiatt negatív eredmény esetén, különösen, ha fennáll a fertőzés gyanúja, mindenképpen javasolt PCR vizsgálatot is végeztetni.

 1. Antitest gyorsteszt.A vírusfertőzésre a szervezet immunválasszal reagál, ellenanyagot termel. A teszt során egy csepp vért rácseppentünk a reagens anyagra, ahol egy látható csík formájában jelenik meg a reakció, hasonlóan mint a a terhességi tesztnél. Kétféle ellenanyag (immunglobulin) vizsgálatát végezzük: a gyorsabban kialakuló IgM, és a lassabban, de tartósabban megjelenő IgG tipusokat. IgM tipusú antitestből néhány napja már tartó akut fertőzésre, az IgG tipusú antitestből pedig korábban átvészelt fertőzésre lehet következtetni.
 2. Kombinált tesztPCR és gyorsteszt antigén/antitest vizsgálatok együtt a teljes diagnosztikus spektrumot, jelenleg zajló illetve már lezajlott fertőzést mutatja.

Tehát a PCR az aktuális betegség, a vírus kimutatásának legfőbb módszere, a gyorsteszt elsősorban a fertőzésre adott immunválasz kimutatására szól, mely azt bizonyítja, hogy volt-e vírusfertőzés, illetve esetleg, hogy van-e kialakult immunitás. Azokban az esetekben, ahol az immunválasz alapján felmerül akut fertőzés, ott PCR teszt tudja a vírus jelenlétét igazolni.

 

A tesztelés elemei:

 1. Jelentkezhet vizsgálatra telefonon vagy a weboldalunkon keresztül.A laborvizsgálat rendeletileg meghatározott folyamat, szükségünk van a páciens részletes adataira, melyeket az akkreditált laborba továbbítunk. Lehetőségük van otthonukban is elvégeztetni a mintavételt.
 2. Akut koronavírus fertőzés gyanúja esetén nem tudjuk vállalni a tesztelést. Ez esetben javasoljuk , hogy forduljon háziorvosához, aki államilag erre felkészült speciális mintavételi helyre irányíthatja.
 3. Az egyeztetett mintavétel napján, a megelőző 8 órában kérjük ne egyen, ne igyon, ne rágózzon, ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne használjon szájvizet.
 4. A vizsgálatot végző munkatársunk megfelelő védőfelszerelésben végzi el a vizsgálatot, kis „vattás pálcával” a garatból és az orrból veszi a mintát a PCR és az antigén vizsgálathoz. Az antitest gyorsteszt esetén ujjbegyből vagy vénás vérből származó vércsepp analízise történik.
 5. A PCR eredményről 24-72 órán belül tájékoztatjuka megadott elérhetőségen. A gyorsteszt esetén helyben 15 perc múlva eredményt adunk.

 

Áraink:

A PCR vizsgálat hatósági ára érvényes magyar biztosítással rendelkezők számára: 17.900 Ft.

Az antigén gyorsteszt vizsgálat ára most 15.000 Ft helyett 12.500 Ft.

Az antitest gyorsteszt ára 7.000 Ft.