354097736991500

Nyaralás alatti bűnözés?

pancsoló hölgy

Nyaralás alatt is be kell tartanunk a diétát? 

A legtöbb nagyobb élelmiszerboltban már megtalálhatók a glutén-, laktóz-, és cukormentes termékek, vegán áruk. Akinek viszont nem szükséges, annak is valóban jobbat tesz a „mentes” élet? 

– Akinek érzékenysége vagy allergiája van valamilyen összetevőre, annak nincs választása, – mondja Dr. Pácz Alexandra, belgyógyász-kardiológus. – A többieknek azonban értelmetlen glutén- és laktózmentes diétát tartaniuk, mert egyrészt sokkal drágább, másrészt indokolatlan heroizmus. Bajt nem okoz, de felesleges. Más a helyzet, ha van a családban érzékeny vagy allergiás személy, akkor egyszerűbb egyfélét főzni, és mentes alapanyagokat használni. A cukormentes termékeket sokan azért választják, mert kevesebb bennük a kalória, de nagyon fontos mértéket tartani! A zéró üdítőkkel például rengeteg édesítőt vehetünk magunkhoz szinte észrevétlenül, pedig a cukorpótlókból könnyű túllépni azt a mennyiséget, amennyit már nem tolerál jó a szervezet, ilyenkor puffadás, hasmenés jelentkezhet. A vegetáriánusok, vegánok esetében nem mindegy, mik azok az alapanyagok, amiket fogyasztanak. Aki eszik tojást, tejtermékeket, annak könnyebb dolga van, mert ezekkel bőven be lehet vinni a szükséges fehérjét, különböző nyomelemeket. A vegánoknak viszont nagyon kell figyelniük arra, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszanak komplett fehérjét, és általában szükségük van arra, hogy pótolják a B12 vitamint, a vasat és a kalciumot, ma már ilyen kiegészítőket lehet kapni tabletta, csepp és növényi ital formájában is. 

Mi a helyzet nyaraláskor?

– A félpanziós vagy all incusive nyaralás sem jelenti azt, hogy hanyagolnunk kellene a diétát, – mondja dr. Pácz Alexandra. –  Nyaraláskor is lehet sok zöldséget fogyasztani, a svédasztalon és az éttermekben is találunk egészséges fogásokat. De ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha megkívánjuk a helyi különlegességeket, vagy a kalóriadúsabb ételeket, ezeket is nyugodtan meg lehet kóstolni, csak mindig keveset együnk, mert az élmény a lényeg, nem az, hogy teletömjük magunkat. Érdemes minden étkezésnél kis tányérra pakolni, figyelni az adagokra, és lassan enni, nem habzsolni, próbáljuk meg élvezni az ételek ízét.