354097736991500

Ismerjük fel idejében a demenciát!

demencia blog

A szellemi állapot javítása tréning technikákkal

Pszichológusunk túl az általános pszichológiai tanácsadáson, elkötelezett a mentális hanyatlás, a demencia időben való felismerésében, a folyamat lehetőség szerinti lassításában.

– Sokakat érint az enyhe kognitív zavar is, amely még nem elbutulás, de a panaszokat figyelmeztető jelként kell felfogni, érdemes rájuk odafigyelni, mert akár évtizedekkel is megelőzhetik a tényleges, demenciára utaló tüneteket – mondja BALLA GYÖRGYI pszichológus. – Jelenleg nagyjából 50-70 millió ember érintett a demenciában világszerte. Magyarországon nincs egyértelmű adat arra vonatkozóan, hogy hányan szenvednek demenciában, de az biztos, hogy negyedmilliónál többen. A demencia egy progresszív intellektuális hanyatlás, amely elég súlyos ahhoz, hogy a napi rutinban, szociális tevékenységben károsodást okozzon. Száz demensből 50-70 esetében az Alzheimer-kór az a neurokognitív betegség, ami demenciához vezet. Szűrésében Magyarországon széles körben hozzáférhető a laborvizsgálat, a neuropszichológiai vizsgálat, az MR és a liquor diagnosztika. 

Jó hír, hogy akár időskorban is tréningezhető az agy, lehetőség van a fejlődésre. A kognitív tréningek mostanában nagyon népszerűek: az egyszerű keresztrejtvény fejtéstől kezdve a nagyon speciális figyelmi folyamatok végrehajtásáig sok minden tartozhat ide. Nagyon hatásos a sport, a tánc és a különböző relaxációs formák is. Utóbbiak egyike az autogén tréning egy olyan gyakorlat, amellyel az ellazultság testi és lelki értelemben is létrejön, így csökkenhet a vérnyomás, lassulhat a légzés és a pulzus, kezelhetővé válik a mindennapi élet okozta stressz. A tréning elsajátításához, 12 alkalom szükséges. Érdemes szakember segítségét kérni, így a jövőben biztos alapokra lehet építkezni.