354097736991500

Front

front

Mit tehetünk a kánikula idején?

Sokan várták már a meleg nyári napokat, de a tartós meleg, különösen a frontok komoly hatással lehetnek a szervezetünkre, és sokféle tünetet okozhatnak. 

Nézzük meg részletesen, hogyan hatnak ezek a tényezők, milyen tüneteket okozhatnak, és mikor kell orvoshoz fordulnunk. A tartós meleg hatására hőguta, hőkimerülés jelentkezhet, melynek tünetei a szédülés, fejfájás, izzadás, hányinger, gyors szívverés, izomgörcsök, de zavartság, ájulás is jelentkezhet. Megelőzésként kerüljék a közvetlen napfényt, igyanak sok vizet, könnyű ruházat viselése javasolt, hideg zuhannyal, ventillátorral hűtsék magukat. A nagy melegben az alvás sem pihentető, ami fáradtsághoz, ingerlékenységhez, koncentrációs zavarokhoz vezethet. Szereltessenek be légkondicionálót vagy ventilátort, viseljenek könnyű alvóruhát, próbálják meg megfelelő árnyékolással hűvösen tartani a hálószobát. Könnyen dehidratáció, kiszáradás tünetei jelentkezhetnek, szájszárazság, szomjúság, sötét színű vizelet, fáradtság, fejfájás, melyet elegendő vízfogyasztással, alkohol és a koffein fogyasztásának kerülésével előzhetünk meg. A nagy meleg megterheli a szív- és érrendszert, ami különösen veszélyes lehet idősek és szívbetegek számára. A meleg napok alatt kerüljék a fizikai aktivitást a legmelegebb órákban, pihenjenek az árnyékban.

Leginkább a kisgyermekeket, időseket és krónikus betegeket (cukorbetegek, szívbetegek, daganatos betegségben szenvedők) viselik meg a melegfrontok. Az ingerlékenységen, fokozott stresszállapot, fejfájáson és alvászavaron túl komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak a frontok.

A melegfront esetén az erek tágulnak, ezért olyankor a vérnyomás inkább csökken, a pulzus emelkedik, a depressziós tünetek fokozódhatnak, gyakoribbak a migrénes panaszok, illetve veszélyeztetettebbek a zöldhályogban szenvedők, mert az emelkedő szemnyomás rohamhoz vezethet. Fontos, hogy az érintettek kövessék a szemész szakorvos által javasolt kezelést, és ne hagyják ki a szemcseppek használatát. Melegfront esetén ingerlékenyek, feszültek vagyunk, jelentkezhet fejfájás, alvászavar, lassulnak a reflexeink, csökken a koncentrálóképességünk, emiatt nő a balesetveszély nemcsak az utakon, hanem akár a munkahelyen is. Ilyenkor, vezessünk óvatosabban, tartsunk útközben többször pihenőt. 

A hirtelen hőmérsékletváltozásokat nem tudjuk teljes mértékben kiküszöbölni, ám a szervezetünk ellenállóságát fokozhatjuk velük szemben. Tanuljunk meg stresszkezelő technikákat, például az autogén tréninget, jógázzunk, sportoljunk rendszeresen, hiszen ezeknek is stresszoldó hatása van. Mozogjunk a szabadban, ezzel is tudjuk kondicionálni a testünket arra, hogy minél jobban elviseljük a hőmérsékletingadozásokat. Kalap, napszemüveg és magas faktorszámú naptej használatáról ne feledkezzenek meg.

Segíthet az egészséges táplálkozás és a jó emésztés, ehhez szükséges a minél több zöldség-gyümölcs fogyasztása, a vitaminok (főként a C és a B), ásványi anyagok (cink, magnézium), igyunk naponta 2-3 liter folyadékot, sétáljunk sokat a szabadban, aludjunk legalább 7-8 órát. A krónikus betegek gyógyszerei megfelelően legyenek beállítva (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség esetén), így esetükben csökkenhet a frontérzékenység okozta tünetek megjelenése. Az időjárás változásai és a tartós meleg komoly hatással lehetnek a szervezetünkre, fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, és tegyünk meg mindent a megelőzés érdekében. Ha a tünetek súlyosak vagy hosszan tartanak, mindenképpen forduljunk orvoshoz.