354097736991500

Végre itt az igazi nyár! Ugyan mindannyian vágyunk a szabadba, de azért ne feledkezzünk meg bőrünk védelméről sem!

BMC_Borgyogyasz

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Nap csábító sugarai és áldásos hatása mellett a kellő UV védelemre is figyelnünk kell!

Hogyan óvjuk bőrünket a káros sugárzástól?

Az alábbi pár tanácsot szinte mindannyian tudjuk, viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni őket:

· Vigyázzunk a bőrünkre, használjunk bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú védőkrémeket, árnyékos helyen napozzunk, hordjunk napszemüveget!

· Ha kint tartózkodunk a szabadban egy napsütéses időszakban, akkor megvan az esély arra, hogy az arcunk, vállunk érintkezzen az UV sugarakkal. Éppen ezért érdemes ilyenkor is védőkrémeket használni, akár külön az arcra és külön a ruhából kivillanó testrészeinkre, a karunkra és a lábunkra.

· Fontos a mértékletesség is, természetesen szabad a napon tartózkodni, csak ügyelni kell a megfelelő védelemre és fokozatosságra” – figyelmeztet DR. SMOLCZ KATALIN, a Budai Magánorvosi Centrum bőrgyógyásza.

Melyek az alarmírozó tünetek, mikor forduljunk orvoshoz?

– Születésünktől vagy kisgyermek korunktól viselünk anyajegyeket, a világosabb bőrűek általában többet, mások kevesebbet, és életünk során bármikor kialakulhatnak újabb változatos megjelenésű növedékek. Nagyon fontos évente egyszer részt venni az anyajegyszűrésen, de még ennél is sokkal nagyobb jelentősége van a rendszeres önvizsgálatnak. A mindennapos tisztálkodás során nagy eséllyel feltűnik, ha anyajegyeink színe, alakja, nagysága megváltozik, hámlik, vérzik, vagy valamelyik esetleg nagyon viszketni kezd. Ilyenkor nem szabad megvárni a következő éves szűrővizsgálatot, soron kívül orvoshoz kell fordulni – javasolja a szakorvos. Ugyanezt az eljárást kellene alkalmaznunk akkor is, ha felfedezünk egy újabb anyajegyet testünkön. Inkább előzzük meg a bajt, mint, hogy túl későn forduljunk segítségért. Ez azért is lényeges mert a melanoma az egyik legrosszindulatúbb daganattípus.

Melanómának nevezzük a festéktermelő sejtek rosszindulatú burjánzását. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minél hamarabb diagnosztizálják ezt a betegséget, mert nagyon könnyen képez áttétet a nyirokcsomókban, májban, agyban, tüdőben. Különösen veszélyeztetettek

azok, akiknek sok anyajegyük van, melyek közül esetleg több atípusos is előfordul, vagy világos bőrtípusúak, könnyen leégnek, a hajszínük vörös vagy szőke. Az ilyen alkati tulajdonsággal bíró embereknél tizenötször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata, és ezt csak tovább növeli a családi halmozódás is.

Szintén a szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel mellett szól, hogy a korai stádiumban felfedezett bőrdaganat majdnem 100%-ban gyógyítható. A melanóma és más bőrráktípusok előfordulási esélye az életkor előrehaladtával nő. Mivel a nem melanoma típusú, rosszindulatú

bőrdaganatok képződésében kulcs szerepe van a napfénynek és a káros ultraibolya sugárzásnak, az életük során sok időt napon töltő emberek, pl. mezőgazdasági munkát végzők esetében sokkal magasabb a betegek aránya. Védjük bőrünk DNS-ét a megfelelően magas faktorszámú naptej használatával, illetve 11 és 15 óra között csak árnyékos helyen tartózkodjunk! Jó egészséget és kellemes nyarat kíván minden kedves Olvasónak a Pesti és Budai Magánorvosi Centrum csapata!

Centrumainkban magas színvonalú egészségügyi ellátásban részesítjük, elegáns környezetben, a legmodernebb vizsgálati berendezésekkel!