354097736991500

Hajhullás – tehetünk ellene?

hajhullas

Naponta átlagosan 50-100 hajszál elvesztése természetesnek számít, és ez része a haj növekedési ciklusának. Hajhagymáink működése egy körfolyamaton alapul. Ez a ciklus három fázisból áll: az anagén (növekedési), a katagén (átmeneti) és a telogén (nyugalmi) fázisokból. Az új hajszálak az anagén fázisban kezdenek növekedni, míg a régi hajszálak a telogén fázis végén hullanak ki. A haj növekedésének üteme, illetve a maximálisan elérhető hajhosszúság egyénileg változó, genetikailag meghatározott. Ezen kívül szezonálisan, az életkorral és egyes betegségek, stressz hatására is változik üteme, kialakulhat kóros mértékű hullás, illetve erőteljes töredezés, elhasználódás, amely gyakran hajhullásnak mutatkozik. Orvoshoz érdemes fordulni, ha napi szinten több mint 100 hajszál hullik ki tartósan; hirtelen kezdődő hajhullás esetén; kopasz foltok megjelenésekor; a haj jelentős mértékű elvékonyodása esetén; a hajhullás melletti egyéb tünetek (viszketés, bőrpír vagy fájdalom) megjelenésekor.

A hajhullás olyan jelenség, amely mindkét nemet érinti, és számos okból eredhet. A hajhullások és a hatásukra jelentkező kopaszodási formák alapvetően két csoportra oszthatóak. Az egyik csoportba azokat soroljuk, ahol a folyamat átmeneti és visszafordítható, a másikba pedig a végleges hajvesztéssel járó formákat.

A visszafordíthatatlan hajhullások leggyakoribb formája az ún. androgén típusú hajhullás, de végleges hajhulláshoz vezethetnek a fejbőr gyulladásával, hegesedéssel járó kórképei is.

A hajhullás eltérő módon jelentkezik férfiaknál és nőknél. A férfiak esetében gyakran androgén alopécia, más néven férfias típusú kopaszodás figyelhető meg. Ez a hajvonal visszahúzódásával és a fejtetőn kialakuló kopasz folttal kezdődik. Ezt a hajhagymák férfi hormonokkal szembeni örökletesen fokozott érzékenysége okozza. Gyakrabban látjuk férfiaknál, de nőknél is előfordul. Nőknél inkább a haj elvékonyodása és ritkulása az egész fejen jellemző, anélkül, hogy konkrét kopasz foltok alakulnának ki. A női hajhullás hátterében is állhatnak hormonális okok, például terhesség, szülés, menopauza vagy policisztás ovárium szindróma.

Az átmeneti visszafordítható hajhullások esetében a leggyakoribb ok, hogy valami tágabb értelemben vett stressz éri a szervezetet. Egy nagyobb gyulladás, baleset vagy műtét, egyes gyógyszerek szedése (kemoterápiás szerek, vérhígítók, antiepileptikumok, antidepresszánsok és antipszichotikumok, immunszuppresszív szerek, fogamzásgátlók, ritkábban a lipidcsökkentők és a vérnyomáscsökkentők), vas-, cink, réz-, vagy A, B, E vitaminhiány, esetleg pszichés megrázkódtatást követően jellemzően 3-5 hónap múlva nagyfokú, diffúzan jelentkező hajhullás indulhat meg. Az ok elmúltával ez a forma spontán is rendeződik. Ha valamilyen idült gyulladásos góc (pl. gyulladt foggyökér, krónikus mandulagyulladás) indítja be a folyamatot, annak szanálásáig folyamatosan fennáll a kóros mértékű hajhullás. A visszanöveszthető hajhullások közé tartozik emellett a foltos hajhullás, a haj letépkedése következtében kialakuló kopaszság (trichotillomania). Pajzsmirigy alulműködés is okozhat hajhullást, mely laboratóriumi vizsgálatból (TSH, T3, T4) könnyen megállapítható.

Átmeneti hajhullás következik be akkor is, ha valamely, a hajnövekedés számára fontos aminosav, nyomelem vagy vitamin hiányállapota alakul ki nem megfelelő táplálkozás, fogyókúra, felszívódási zavar, súlyos betegség következtében.

A különböző hajhullások, hajbetegségek miatt történő hajvizsgálat bőrgyógyász szakértelmét igényli, mivel sok esetben egy komplex kivizsgálást jelent.

Még pontosabb képet nyújt a dermatoszkópos vizsgálat vagy a haj kamerás vizsgálata. Ezek tízszeres nagyításban mutatják a vizsgált területet.

Sok esetben szükség van a hajszálak mikroszkópos vizsgálatára. Ezzel kimutathatóak a különböző hajszálbetegségek, melyek a hajszál csomósodását, megcsavarodását, végül a hajszál letörését okozzák. Nagyszámú hajszál tövénél való letörése nagyfokú hajhullásként mutatkozik meg.

Speciális vizsgálatok közé tartozik a „könnyű húzásos” teszt vagy a trichogram. Utóbbi során egyszerre 100 hajszálat húznak ki, majd ezen hajszálak mindegyikét megvizsgálják mikroszkóp alatt.

Rutin vizsgálatok közé tartoznak a fertőzések gyanúja esetén a különböző mikrobiológiai vizsgálatok. Gombás fertőzés gyanúja esetén kaparékot vesznek a fejbőr bőréből, valamint egy-két hajszálat is kihúznak mikroszkópos analízisre.

A hajhullások hátterében gyakran szisztémás ok húzódik meg, ennek igazolására vagy kizárására laboratóriumi vizsgálatok történhetnek.

Ismeretlen eredetű gyulladásos vagy hegesedő hajvesztéskor sor kerülhet – nem rutin vizsgálatként – bőrminta vételére és annak szövettani vizsgálatra.

A kezelés folyamán a hajhullás okának a megszüntetése az elsődleges cél. Hormonális, androgén eredetű hajhullásban ugyan az elhullott hajszálakat visszanöveszteni nem lehet, de a még meglévők erősíthetőek koffeintartalmú samponokkal, hajszeszekkel vagy minoxidiles ecsetelő rendszeres használatával. Egyes esetekben finasterid tartalmú szer szájon áttörténő alkalmazását is javasolják férfiaknak. Nőknél a hormonális egyensúly helyreállítása céljából fogamzásgátlók vagy hormonpótló terápia is szóba jöhet.

Az okok kezelése mellett a visszafordítható hajhullásokban is sokszor folyamodnak szteroid tartalmú ecsetelőkhöz, de ezeket néhány hétnél tovább nem szabad használni.

Érdemes figyelni emellett a helyes táplálkozásra, a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre, a megfelelő kalóriatartalmú, illetve rostokban dús étkezésre, stresszkezelési technikák és megfelelő hajápolás segíthet a hajhullás csökkentésében. Kerülni kell a drasztikus fogyókúrát, a szénhidrát- vagy fehérjeszegény étkezési szokásokat.

A vitaminok mellett különböző ásványi anyagok és nyomelemek is szükségesek a hajhagymák megfelelő működéséhez. Legfontosabb a réz, a vas, a cink. A hajszálak alapját adó keratin szintéziséhez pedig elengedhetetlen a megfelelő kén jelenléte.

Segíthetjük a fejbőr keringését akár mindennapos masszírozással, vérbőséget fokozó szerek bedörzsölésével. Ápoljuk az esetlegesen gyulladt, korpázó fejbőrt, emellett kerüljük a haj roncsolódásához vezető durva fodrászati beavatkozásokat. Az időben történő orvosi konzultáció és megfelelő vizsgálatok elvégzése kulcsfontosságú a hatékony kezelés érdekében.