Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 Nyáron is vigyázzunk a megfázással!

Önök is megfigyelték már, hogy a nyári megfázások általában sokkal súlyosabbak, mint a téliek? És különben is, hogyan lehet egyáltalán megfázni ebben a hőségben?

hir-nyaronis.jpg

 

A nap süt, az ablakok tárva-nyitva, mindenki élvezi a jó időt és a szabadságot. Első pillantásra úgy tűnik, ebben a nagy melegben senkit sem fenyeget a megfázás veszélye. Pedig bár közel sem olyan gyakran, mint a téli hónapokban, nyáron is könnyen elkaphatunk egy kiadós megfázást, mivel ezt a betegséget is vírusok okozzák. A felnőttek átlagosan 2-4 alkalommal fáznak meg évente, a gyerekek pedig 6-8 megfázásos betegségen esnek át egy év alatt. Ez pedig rengeteg időkiesést jelent, a kellemetlen tünetekről nem is beszélve.

Számtalan olyan vírusfaj létezik, ami megfázást okozhat. Ilyenek a rhino-, a corona-, valamint a parainfluenza-vírusok, amelyek felső légúti megbetegedés formájában jelentkeznek, főként a téli hónapokban. Vannak azonban olyan vírusok, amik nyáron is aktívak. Ilyenek az enterovírusok, amelyek gyakran sokrétű és hosszan tartó tüneteket okoznak,, köhögés és tüsszentés útján, valamint a széklettel való találkozással terjednek. Szerencsére az utóbbin már egy alapos kézmosás is segíthet. A enterovírus a megfázásra jellemző hagyományos tünetek (csöpögő orr, köhögés, fejfájás, hőemelkedés, könnyezés) mellett olyan komolyabb problémákat is okozhat, mint a hasmenés, a torokfájás, valamint a kiütések megjelenése.

Mire kell tehát odafigyelnünk a nyári megfázással kapcsolatban?

A téli vírusok okozta betegségek általában egy-két napra ledöntenek a lábunkról, de utána pár nap alatt tünetmentesen gyógyulnak. A nyári megfázás azonban sokkal tovább is eltarthat. Ha a megfázás valóban nagyon makacs formában jelentkezik, érdemes kivizsgáltatni magunkat, mert ilyenkor lehet, hogy egy allergiás megbetegedés, vagy bakteriális felülfertőzés is szerepet játszik a tünetek kialakulásában.

Az allergiát főleg a száj-, szem- és torokviszketésről lehet felismerni. Az allergia emellett mindig vízszerű váladékürítéssel jár, míg a megfázásra inkább a sárgás köpet a jellemző. Míg a megfázás csak tüneti kezelést igényel, az allergiára érdemes antihisztamin--tartalmú szereket szedni, az orr átjárhatóságát pedig steril sós sprayvel biztosítani.

Az elhúzódó tünetek, a láz megjelenése, a fájdalmas torokfájás, valamint a rendkívüli fejfájás minden esetben intő jelek, amik miatt keressük fel háziorvosunkat és ne feledjük, a vírusokat nem érdekli, milyen évszak van, tehát nyáron is ugyanúgy ágynak dönthetnek, mint a legnagyobb hidegben.