354097736991500

Hogyan álljunk talpra a kialvatlanságból?

Ha hajnali háromkor még a plafont bámulod, és a gondolataid pénzügyi problémáid körül forognak, jobb ha tudod, hogy ezzel nem vagy egyedül. Egy felmérés szerint a lakosság egyharmada álmatlanul forgolódik az ország gazdaságát és saját pénzügyeiket érintő gondok miatt. A gazdasági válság még tovább fokozta az amúgy is elterjedt járványt: a felnőttek 72 százaléka 8 óránál, 20 százaléka pedig 6 óránál kevesebbet alszik, ami évekkel korábban még csak 62 illetve 13 százalék volt.

A kialvatlanság pedig nemcsak fáradtságot okoz, hanem számos kognitív, érzelmi és egészségügyi rendellenességgel is összefüggésbe hozható, köztük a rossz koncentrációs képességgel, a szorongással, depresszióval, elhízással, magas vérnyomással, szívbetegséggel, cukorbetegséggel valamint a memória és az immunrendszer elégtelen működésével. A kevés alvás közegészségügyi problémának is számít, mert évente több ezer közúti baleset írható a rovására.

Az alábbiakban olyan stratégiákat veszünk sorra, amelyek segíthetnek az elalvásban:

1. Ragaszkodjunk egy napirendhez!

Próbáljunk minden este körülbelül ugyanakkor lefeküdni, és reggelente ugyanakkor felkelni, még a hétvégén is. A szervezetünk rendszeres alvás-ébrenlét ritmussal működik a legjobban.

2. Kerüljük az esti evést és az alkoholfogyasztást!

Három órával lefekvés előtt már ne együnk, és kerüljük a késő esti alkoholfogyasztást. Bár az alkoholtól eleinte elnehezedünk, később ez a hatás elmúlik, és fokozott éberséget tapasztalhatunk, amitől nehezen tudunk elaludni.

3. Testmozgás

A hét legtöbb napján végezzünk legalább fél órás intenzív testmozgást. Az intenzív azt jelenti, hogy annyira kifulladunk tőle, hogy a lihegéstől csak egy-két szót tudunk kimondani egyhuzamban. Ha az edzéstől nehezen alszunk el, végezzük inkább a mozgást reggel vagy délután.

4. Otthonos hálószoba

Legyen a hálószoba sötét, csendes, hűvös és rendezett. Ha szükséges, tegyünk fel vastagabb függönyöket, vagy húzzuk távolabb az ágyat a zajos ablaktól.

5. A hálószoba csak alvásra és szexre szolgáljon!

Lefekvéskor mindenki nyugalmat és ellazulást akar érezni, ami vonzza az álmot. Ha valamilyen agystimuláló tevékenységet végzünk, például TV-t nézünk, e-mailt írunk vagy telefonálunk a hálóban, megszokjuk, hogy valamilyen energikus és aktív dolgot teszünk az ágyban, ez pedig gátolja az alvást.

6. Tanuljuk meg, hogyan lazítsuk el a testünket és az elménket!

Egyszerű relaxációs technikákkal oldhatjuk a fizikai feszültséget és lecsendesíthetjük az elménket, ami elősegíti az elalvást.

7. Ne féljünk az elalvástól!

Bár a huszonkettes csapdájának hangzik, sokan észre sem veszik, milyen komoly problémát okoz. A küzdelmet úgy könnyíthetjük meg, hogy másképp próbálunk az elalvásra gondolni. Ahelyett, hogy azt hajtogatnánk: Megint nem fogok elaludni, és olyan leszek holnap, mint a mosogatórongy! mondjuk inkább azt magunknak, hogy Végül el fogok aludni, és még ha nem is alszom egész éjjel, akkor is képes leszek a normális működésre holnap, ahogyan mindig is. Ne nézegessük folyamatosan az órát.