354097736991500

Egyél almát minden nap!

Magas káliumtartalma miatt az alma jó magas vérnyomás és szívbetegségek megelőzésére is. Az ókori egyiptomiak, majd a görögök és a rómaiak is értékes gyümölcsnek tartották az almát és a gyógynövények közé sorolták. Sok helyen találkozunk vele a mitológiában is. Az alma a megtermékenyülés, a szerelem, s az eredendő bűnnek a szimbóluma.

A sokszínű, sokféle alma egész évben hozzáférhető. Az alma tartalmaz A-, B-, C- vitamint, foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat. C-vitamin tartalma alacsonyabb, mint a citrusféléké, mégis nagyon hatásos az egészségre.

Pektin (rost) tartalma segíti az anyagcserét, savtartalma pedig gyorsítja a bél mozgását, így serkentve az emésztést. Mind a hasmenésre, mind a székrekedésre jó hatással van. Véd a daganatok kialakulásával szemben, mert a pektin megköti a bélben a rákkeltő- és méreganyagokat. Az alma héjában található cellulóznak béltisztító hatása van. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és magas káliumtartalma miatt jó magas vérnyomás és szívbetegségek megelőzésére is. Magas foszfortartalma miatt jótékonyan hat az agyra és az idegekre.

Az alábbiakban a rendszeres almafogyasztás kivételes egészségügyi előnyeit vesszük sorra, és azt is vizsgáljuk, hogyan lehet ezeket a pozitív hatásokat maximálisan kihasználni.

„Naponta egy alma az orvost távol tartja” – szól az egyik legelső táplálkozási tanács, amit az emberek többsége gyermekkorában hall. Lássuk, milyen egészségügyi előnyöket rejt ez az igazi magyar gyümölcs.

1. Az alma tele van oldható rosttal, ami csökkenti a bélrendszeri rendellenességek, a divertikulózis, az aranyér és egyes daganattípusok előfordulását, elősegíti az inzulin szabályozását, és megkönnyíti a méregtelenítést.

2. Az almában lévő pektin az inzulinkiválasztás visszaszorításával csökkenti a koleszterinszintet.

3. Egy tanulmány azt mutatta, hogy heti öt alma fogyasztása csökkenti az olyan légzőszervi megbetegedések kockázatát, mint az asztma.

4. A kínai orvoslás szerint az alma erősíti a szívet, hidratálja a tüdőt, csökkenti a nyáktermelést, és növeli a testnedvek mennyiségét.

5. Az almaecet segít a vesekő megelőzésében.

6. Az alma napi fogyasztása a bőrbetegségek előfordulását is visszaszorítja.

7. Egy brazil tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy almát, 33 százalékkal többet sikerült leadniuk testsúlyukból, mint az almát nem fogyasztók.

8. Egy almában csupán 50-80 kalória van, és nem tartalmaz zsírt vagy nátriumot.

9. Az alma tele van C-vitaminnal, A-vitaminnal és flavonoidokkal, és kis mennyiségben foszfort, vasat és kalciumot is tartalmaz.

10. Az almából káliumot is bevihetünk a szervezetünkbe, ami jót tesz a szívünk egészségének.

Hogyan használhatjuk ki a legjobban az alma hatását

  • Az almát héjastul érdemes fogyasztani, hogy a lehető legtöbb tápanyagot bevigyük a szervezetünkbe (a C-vitamin és az A-vitamin nagy része is a héjában található).
  • A környezetvédelmi szervezetek vizsgálata szerint az alma a növényvédő szerekkel legszennyezettebb gyümölcs. A nem bio almákat gyakran viaszozzák, ami nem emészthető. Lehetőleg bio almát vásároljunk, vagy ha ez nem lehetséges, fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, esetleg hámozzuk meg.


Figyelmeztetések

  • Az almamag nagy adagban mérgező, ezért terhes és szoptató nőknek, valamint gyermekeknek nem ajánlott.
  • Az almalé koncentrátum tele lehet arzénnal, ha nem bio alapanyagból készült.


Ezt a közkedvelt gyümölcsöt nemcsak nyersen fogyaszthatjuk, hanem az almából sütemények, desszertek készíthetők, de húsok mellé köretként is elkészíthető.

Szárított almahéjból készíthetünk teát, amit mézzel ízesíthetünk. Ez hatásos különböző hurutokra, bél- és gyomorbántalmakra is. Ha az almahéjat egy éjszakán át egy tál vízben áztatjuk, kellemes italt kapunk reggelre, aminek idegnyugtató hatása is van.