354097736991500

A boldog párkapcsolat hízlal?

Minél boldogabb a fiatal pár, tagjai annál jelentősebb túlsúllyal gyarapodnak – derül ki egy friss kutatásból, amely 169 újdonsült házaspár bevonásával készült.



A résztvevőknek négy éven át rendszeresen osztályozniuk kellett egy skálán, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal, miközben mérték a magasságukat és a testsúlyukat. Az eredmények alapján minden „boldogság-egység” félévenként egytizednyi testtömegindex-növekedést eredményezett, ami egy 162,5 centiméter magas és 54 kilogrammos nő esetén 0,45 kilónyi gyarapodást jelent.

A kutatók feltételezik, hogy a boldog párkapcsolatban élők kevésbé aggódnak az alakjuk miatt, mert nem éreznek motivációt a másoknak való tetszésre. „Általánosságban kijelenthető, hogy minél kiegyensúlyozottabb házasságban él valaki, annál kisebb valószínűséggel akar kilépni belőle, s annál jobban növekszik a súlya. Ezzel szemben a kevésbé boldog párok kevesebbet híznak” – fogalmazott Dr. Andrea Meltzer, a dallas-i Déli Metodista Egyetem kutatója.

A vizsgált párok közül azok, akik együtt maradtak a megfigyelt időszakban, egyértelműen híztak, míg a válás fogyással járt. „Eredményeink szerint a testsúly inkább megjelenéssel, mintsem egészséggel kapcsolatos tényezőt jelent a párok számára” – tette hozzá Meltzer.

A Health Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány alapján a fiatal párokat érdemes volna felvilágosítani a túlsúly egészségügyi kockázatairól. „Ennek tudatában a boldog friss házasok elkerülhetnék az egészségtelen hízást” – vélekedett a szakértő.

(forrás: medipress)