Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 168 Óra Online - Hepatitis A és B: így lehet megelőzni a betegséget

Védőoltás és személyes higiéné
Nem csak a nyár egyik gyakori velejárója a rendkívül veszélyes hepatitis, amelynek A és B változata is a májsejteket támadja meg elsősorban – figyelmeztet dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum járványügyi szakorvosa. A két betegség a kezdeti szakaszban annyira hasonlíthat egymásra, hogy a tünetek alapján biztonsággal nem különíthetőek el, csak a laborvizsgálat segíthet a pontos diagnózis felállításában. Az utazások során – bizonyos ismeretek hiányában – fokozott veszélynek lehetünk kitéve.

hir168ora.jpg

 

A megbetegedések hosszú távú hatásai nagyon eltérőek. A hepatitis B vírus hordozásának komoly következményei lesznek egy-két évtized múlva: a májsejtek elpusztulnak, illetve a vírus a májsejtek daganatos átalakulását okozhatja.
A hepatitis A egy egészséges emberben „csupán” egy hónap munkaképtelenséget jelenthet, de legrosszabb esetben is fél év alatt tünetmentessé válik az érintett személy.


A két betegség terjedése sem azonos, így a megelőzésnél is eltérő dolgokra kell odafigyelni – mondta el a 168 Órának dr. Béres Zsuzsanna vakcinológiával foglalkozó orvos.

Hepatitis B: a csendes gyilkos

Elsősorban a testfolyadékok (vér, spermium, nyál, hüvelyváladék) közvetítik a Hepatitis B rendkívül ellenálló vírusát. Lappangási ideje átlagosan 75 nap, és amennyiben kialakul a krónikus hordozói állapot, annak már komoly egészségügyi következményei lesznek. A vírus globális egészségügyi problémát jelent, 350 millió hordozót tartanak számon, és évente 600 ezer ember hal meg a betegség következményei miatt. Ezért komoly oltási kampányok zajlanak immár több mint egy évtizede világszerte.

Magyarországon az 1985 után születetteket kötelező beoltani, tehát ők védetteknek tekinthetőek. A legnagyobb veszélyben a 29 év feletti szexuálisan aktív lakosság van, amennyiben nem lett korábban immunizálva. A fejlődő országokban nem a szexuális terjedés a legjellemzőbb, sokan már a születéskor megfertőződnek, és a lakosság jelentős hányada hordozza a vírust – figyelmeztet dr. Béres Zsuzsanna. Az Afrikába, Ázsia, Dél-Amerika több országába utazók fokozott veszélynek vannak kitéve a nem tervezett orvosi beavatkozások esetében is.(fogorvos, balesetek) Ezekben az országokban ne tetováltassunk magunkra, ne menjünk borbélyhoz, manikűröshöz, pedikűröshöz, hiszen nem tudhatjuk: vajon megfelelően fertőtlenítették-e a használt eszközöket?

A betegség járványügyi jelentősége azért is komoly, mert a vírushordozó úgy fertőzheti meg szexuális partnereit, hogy nem is tud róla. Az óvszer sem jelent tökéletes védelmet, és már a közös fogkefe használata is veszélyforrás lehet.

Hepatitis A: bárhol, bármikor, bárki

Ez a vírus a világ bármely területén előfordulhat, gyakran a turisták hozzák haza a betegséget. A lappangási idő átlagosan egy hónap. Az elmúlt időszakban az EU 14 országában fedeztek fel azonosságot hepatitis A-megbetegedések között. A betegséget okozó vírus Egyiptom közkedvelt üdülőhelyeiről származott, és azonos volt a megbetegedettek esetében. A nemzetközi járványügyi figyelőszolgálat adatait feldogozva sikerült ezt az összefüggést detektálni. Több hónapnyi ismételt bejelentett esetek elemzése kapcsán merült fel a gyanú, hogy a betegségek között kapcsolat lehet.

Míg a fejlődő országokban az emberek nagy része gyermekkorban átvészeli a betegséget, ez nem mondható el az európaiakról. Budapesten a közelmúltban – a korábbi évekhez képest – az esetszám kilencszeres emelkedését jelentették. Magyarországon a negyven év felettiek közel 77%-a fogékony a vírusra. (OEK adat)

A vírus terjedése elsősorban szennyezett vízzel történik. A fertőzött vízben élő állatok húsának fogyasztása is forrása lehet a megbetegedésnek, mint ahogy az ezzel megmosott élelmiszerek, elsősorban zöldségek és gyümölcsök is. A járványok gyakori és ismételt kialakulásának az az oka, hogy a fertőzött személy már jóval az előtt képes másokat is megbetegíteni, mint ahogy tünetei jelentkeznének.

Kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye: utazáskor csakis palackozott, boltban vásárolt vizet fogyasszunk, ezzel mossunk fogat, ezzel mossuk meg a zöldséget, gyümölcsöt. Ezenkívül mindent hámozzunk meg. Ne együnk fagylaltot, ne kérjünk jégkockát az italunkba. Gyakran és alaposan mossunk kezet – tanácsolta a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum utazási orvostannal foglalkozó szakembere.

 

A hepatitis mindkét formája megelőzhető védőoltással, akár kombinált oltás formájában is. Célszerű egy oltóközpontot felkeresni, ezek listája az utazaselott.hu oldalon látható, itt az oltóanyagok helyben elérhetőek. Ne feledjük: amennyiben hepatitis B-re még nem vagyunk védettek, az immunizáláshoz optimálisan hat hétre van szükség, hogy a védelem ki is alakuljon! A többi oltás esetében általában két hét, tíz nap elegendő lehet a megfelelő ellenanyagszintek kialakulásához.

A szakember azt tanácsolja: aki maga vásárolja meg az oltóanyagot, figyeljen arra, hogy a nagy melegben is 2-8 C fok között kell tárolni. Csak közvetlenül a beadás előtt lehet a vakcina szobahőmérsékleten. Kezünkben a fecskendővel nem sétálhatunk át a patikából a rendelőbe. Az ilyen oltóanyaggal történő oltás már biztosan nem nyújt védelmet.

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése lenne, vagy szeretne konzultálni orvosszakértőnkkel, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

(Az eredeti cikk szakértőink segítségével a 168 Óra Online oldalán jelent meg.)