Budai Aranymérleg Benu Gyógyszertár
Szakértő válaszol

Kedves Oltóközpont! Azért írok levelet, mert a tegnapi nap folyamán voltam Önöknél nőgyógyászati vizsgálaton először és nagyon féltem a vizsgálattól, de Jeney Doktornő annyira segítőkész és kedves volt velem, hogy teljes mértékben sikerült megnyugtatnia.

További vélemények

Egészség Magazin

Értesüljön Egészség Magazinunk legfrissebb számáról, ehhez adja meg nevét és levelezési email címét!
Tekintse meg média megjelenéseinket a fenti linken. Youtube csatornánk megtekintéséhez pedig kattintson a képre!

 

 Betegtájékoztató fizioterápiáról


A fizioterápia a természeti energiákat használja fel gyógyításra, magában foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), elektroterápiát, hidro- és balneoterápiát. A fizioterápiának is megvan a megfelelő javallata arra, hogy melyik betegségben melyik kezelés adható. De jól ismertek azok az állapotok, amikor óvatosan, vaghy egyáltalán nem lehetséges ezeket a kezeléseket végezni: láz, terhesség, szívelégtelenség, tbc és más speciális állapotok.

Gyógytorna

A mozgást használja fel a gyógyításra szakképzett gyógytornász irányításával. Célja a mozgásszervek épségének megőrzése, működésének helyreállítása; segíti a gerinc- és az ízületek mozgását, erősíti az izmokat, megvédi a sorvadástól és zsugorodástól. Ha a beteg izomzata már megerősödik, a gyakorlatokat már egyedül végzi a gyógytornász irányítása alatt (aktív torna), majd otthon egyedül is folytatnia kell naponta több alkalommal, Heveny tünetek esetén a teljes nyugalomba helyezés fontos, az ízületeket tehermentesíteni kell. A hideg (jegelés) csökkenti a gyulladást. Az ízületek passzív kimozgatása a fájdalom határáig ilyenkor is szükséges.

Elektroterápia

Számos formája ismeretes, így galvánkezelés, iontoforézis, rövidhullám, mikrohullám, ultrahang, diadinamik, interferencia, elektromágneses sugárzás, szelektív ingeráram, TENS. Mindegyik kezelési forma csökkenti a fájdalmat, fokozza a vérkeringést. Az egyes kezeléseket a reumatológus a klinikai tünetek alapján választja ki.

Lézerterápia

A lágy lézerek segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának helyreállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat és az ödémákat. Alkalmazása megindítja a gyógyulást, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A lézer kezelés fájdalommentesen, érintés nélkül végezhető, így nem okozhat sérülést. Nem allergizál, nem okoz sugár-, vagy elektromos terhelést, nincs mellékhatása. A kezelés többször ismételhető, gyógyszerekkel és más fizioterápiával jól kombinálható.